C.V.

C.V. Monica Ligteringen 1952

Wat als kind begon met tekenen, schilderen en heel veel knutselen is uitgegroeid tot wat ik nu doe in mijn atelier: schilderen en beeldhouwen.
Gezien mijn geboorteplaats, Katwijk aan Zee, is het niet verwonderlijk dat zon, zee en wind een belangrijke rol spelen in mijn leven.
Samen met creativiteit zijn het voor mij poorten naar vrijheid. Een belangrijk thema.

Rond mijn twintigste zijn lessen van de kunstenaar Gérard Grassère (1915-1993) inspirerend en belangrijk als tegenhanger voor mijn werk als verpleegkundige.
Na de studie sociale- en orthopedagogiek en daarna de Hogere Kader opleiding Pedagogiek, in de jaren tachtig, werk ik als docent verpleegkunde, agogiek en psychologie bij een HBO-V.

Om me meer te verdiepen in coachen en persoonlijke begeleiding volg ik een opleiding voor therapeut op basis van psychosynthese, kunstzinnige therapie en bewegingstherapie. Het is déze opleiding die me laat voelen waar ik echt thuis hoor: in een atelier.
Ik laat mijn werk los en realiseer mijn atelier “de lichtring”. Het voelt als: terug waar ik ooit was.

Meer gerichte ondersteuning is er bij de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Nunspeet. Het begint met schilderen, maar daar komt al gauw beeldhouwen bij. Na afronding van de disciplines schilderen en beeldhouwen ligt de weg naar zelfstandig werken open……… Vrijheid.

Kunst en kunstzinnige activiteiten maken het mogelijk je directer naar en andere vorm van ‘kennen’ te brengen. Leidend is het besef van een werkelijkheid achter de dagelijkse werkelijkheid: Inspiratie en Intuïtie.

Iets wat (nog) niet te verwoorden valt, is vaak al wel te verbeelden of uit te drukken in beeldtaal.
Dit kan zeer bevrijdend en/of verhelderend werken. Naast intuïtie spelen symbolen daarbij een belangrijke rol. Vaak blijkt de mens in z’n vele gedaanten centraal te staan.
Daarom laat ik me leiden ……. kijk wat het proces én het materiaal me vaak onverwacht schenkt en waar ik vervolgens mee verder mag, soms ook moet. Eigenlijk net als het leven zelf……
Na dit scheppingsproces laat ik los ……… de kijker is aan de beurt.
De constante zoektocht naar nieuwe werkwijzen maakt dat ik met heel veel technieken en materialen uit de voeten kan.
Naast zijde- en olieverfschilderijen met ook gemengde technieken, zijn er de beelden van hout, (edel)steen, cement, metalen w.o. brons, polyester, epoxy en acrylaat maar ook textiele werkvormen.

Al deze mogelijkheden geven me veel speelruimte en het nodigt uit om verschillende materialen te combineren. Zo is werken met recht spelen. En spelen maakt vrij!